torstai 30. maaliskuuta 2000

Eituubia viisi vuotta ennen Juutuubia

sfnet.harrastus.audio+video.kotiteatteri: Vs: Vs: Mielipiteitä YLE:n päätöksestä lykätä digi lähetyksiä

30.3.2000 10:00

Tomi Holger Engdahl kirjoitti:
Vaikuttaa minusta ihan järkevälle päätökselle siinä valossa, mitä lehdesä luin ja että tuon digitaalitelevisiosysteemin monet asiat on vielä aika lapsenkengissä. Parempi minusta on tehdä homma kerralla kunnolla kun nyt hätiköidä kovasti keskentekoista systemiä joka ei sitten olekaan hyvä ja pitää vaihtaa parin vuoden päästä. Digitaalitelevision pelikenttä on tällä hetkellä vielä hyvin kovasti sekaisin ja liikkeellä on monia eri standardeja. Jos hommaa ei saada harsittua kasaan johonkin järkevään kunnolla yleistymismahdolliseen systeemiin, niin sen nykyiset hurhat visiot sen nopeasta yleistymisestä saa heittää romukoppaan.

Kyllä ja mahdollisesti olisi vielä parempi, että koko digi-tv jätettäisiin väliin. Nimittäin pakettivälitteisten verkkojen reititysteknologiat kehittyvät sellaista vauhtia, etten pidä ihmeellisenä, jos lähitulevaisuudessa on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista rakentaa tietoverkko, jossa kaikki suomalaiset voisivat lähettää omaa DVD-tasoista interaktiivista tv-kanavaansa (tai jotain järkevämpää) siten, että kukin voi valita mitä näistä kanavista katsoo.

Jos ajatellaan, että tarjottaisiin kansalaisille n. 3 miljoonaa liittymää, jotka kaikki kykenisivät vastaanottamaan ja lähettämään n. 5 megabittiä dataa sekunnissa, tarkoittaa tämä, että tarvitsisi reitittää enintään 15 terabittiä/s dataa (lähes) mielivaltaisesti noiden 3 miljoonan liittymän välillä. On kai selvää, ettei tällaista reititystä voida (ainakin nykyisin tunnetulla fysiikalla) rakentaa kustannuksiltaan lineaarisessa suhteessa liittymien määrään nähden, mutta ei kai se nyt ihan neliöllinenkään suhde ole ja tuo 15 terabittiä/s tuntuu absoluuttisena arvona niin kohtuulliselta, että kuvittelisin sen olevan täysin realistinen tavoite. Onko jollain verkkoteknologiaa paremmin tuntevalla jotain tarkempaa sanottavaa tähän?

Minua ainakin on ihmetyttänyt tämän digi-tv:n nostaminen voimakkaasti esille, vaikka se lähinnä tuntuu vanhojen valtarakenteiden jarruttelulta ja turhalta standardoinnilta. En ole digi-tv:hen kovin syvällisesti perehtynyt, mutta eikö se ole pitkälle perinteinen broadcast-tyyppinen ratkaisu kiinteällä formaatilla?


(ed wood intro)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti