Jostain syystä olen aina robotiikan ja tekoälyn ongelmista puhuttaessa ajautunut ajattelemaan moniin avoimiin systeemeihin liittyvää hankalinta tapausta, joka yksinkertaisissakin tehtävissä vaatii ihmisenkaltaista laajaa useiden aihealueiden yhdistettyä hahmotusta. Koska oma uskomukseni on, että ihmisen veroista monipuolista tekoälyä ei vielä saavuteta omana elinaikanani, olen jotenkin samalla olettanut, että viime aikoina paljon puhuttu automatisointi olisi niin ikään pitkän tähtäimen muutos yhteiskunnassa. Ehkä Hollywood-elokuvat, joissa robotit jäljittelevät ihmisiä tai perfektionismiin taipuvainen luonteeni ovat estäneet näkemästä oleellista, vaikka itselleni onkin ollut aina ilmeistä, että käänteismallinnuksen biologiasta tulisi olla vain ohjetta antavaa, mistä syystä laitoin Dijkstra-viittauksen otsikkoon.
Vasta oikeastaan eilen intuitioni korjautui aiheesta, kun keskustelimme Xin kanssa tutkimusprojektista, jossa kehitetään siivousrobottia lentoasemille. Nopeasti tuli mieleen, että esimerkiksi tässä teknisessä ongelmassa pystyttäisiin jo paljon alkeellisemmalla älyllä ratkomaan suurin osa tapauksista, joita robotti kohtaa. Harvat tilanteet, joissa oikeaa toimintaa ei pystytä päättämään, voitaisiin hyvin jättää väliin ja esimerkiksi merkitä karttaan, minkä jälkeen yksi ihmissiivoja vaikka tabletin kanssa voisi käydä läpi näitä paikkoja.
Uskoakseni tämä on yleisempi kuvio ja robotiikan kehitys tuleekin nähdä eräänlaisena jatkumona yksinkertaista toistoa tekevistä koneista aina vähän kerralla laajenevaan robottien elinpiiriin. Vähemmän ja vähemmän ihmisiä tarvitaan näiden ohjaamiseen, aivan kuten tehtaiden automaatiossa. Tällainen visio ei enää olekaan hypeä nykypäivänä ja kun robotit hyväksytään laajemmin erilaisiin tehtäviin, voi niillä lähitulevaisuudessa korvata kasvavan osan ihmistyötä johtaen merkittäviin muutoksiin yhteiskunnassa.
Kenties asia on ollut ilmeinen muille, mutta jotenkin todella vasta havahduin, että tässä puhutaan meitä jo nyt koskettavasta asiasta, jossa tulevat liikkumaan suuret rahat. Tekoälyn ympärillä on historiallisesti ollut paljon katteetonta hypeä ja suhtaudun esimerkiksi varauksella paljon rummutettuihin autonomisiin autoihin ilman kuljettajaa, mutta mielestäni asiaan laajemmin tulisi suhtautua vakavasti, niin investointimielessä kuin yhteiskunnallisesti.
Espoon keskuksen robottitaidetta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti