sunnuntai 23. toukokuuta 2010

L33t

Yläasteikäisenä onnistuin myymään pari kirjoittamaani tietokoneohjelmaa, joista ensimmäinen oli Valkeakosken Energialaitokselle tehty veloitushintaohjelma ja toinen äidinkielenopettajallemme "Kieli on systeemi"-peli. Kummastakin sain huimat 500 markkaa, mikä tuossa iässä käytännössä tarkoitti, että rahat oli tuhlattu cd:hin lyhyessä ajassa. Joskus noihin aikoihin tietokoneemme "siirtyi" huoneeseeni koska minä sitä kuitenkin aina käytin ja aloin myös saamaan käyttää modeemiamme purkkeihin soittamiseen, mutta tämä oli perheessä tarkkaan kontrolloitu, koska puhelinlaskut olivat noihin aikoihin minuuttitaksalla. Paikallispuhelumaksulla pystyi soittamaan muistaakseni Hämeen läänin alueella, joten soittelin lähinnä Lahtelaisiin purkkeihin, mutta myös Valkeakoskella oli omansa, R.A.Law, jota pyöritti tuntemani kaveri. Tietokoneemme mukana tullut modeemi taisi olla 2400bps nopeudeltaan ja muistan vieläkin, kun sain säästettyä oman 14400bps modeemin, jota pyöräilin innoissani postiin hakemaan.

Yhdeksännellä luokalla '92 osallistuin Datatähti-kisaan ja pääsinkin loppukilpailuihin Helsinkiin, Osuuspankin hulpeaan merenrannalla olevaan kompleksiin. Se oli minulle silmiäavaava kokemus ja olen erittäin kiitollinen, että noita kilpailuita järjestettiin. Paripäiväisen kilpailun aikana tutustuin myös Esaan, joka kilpaili silloin lukion sarjassa ja muutenkin vanhemmat kilpailijat tuntuivat lähinnä joltain mystisiltä guruilta silloisen minäni näkökulmasta. Alla valokuva lapusta, jonka olen säästänyt tuolta reissulta, johon Esa kirjoitti minulle ylös pyöritysmatriisien kaavoja. Esa myös esitteli assyllä koodaamaansa sinus scrolleria ja Future Crew:n Wildfire selitti, kuinka palettirotaatiota käytetään plasman tekemiseen. Tunsin itseni tuolloin täysin aloittelijaksi ja opin noiden parin päivän aikana varmaan saman verran asioita kuin normaalisti kuukausissa - olin kuin pesusieni, joka janosi tietoa tältä Suomen hakkereiden kermalta. Silloin opin myös, että maailmassa hiihtää porukkaa, joilla on mukanaan aina pari "taskumodeemia" varmuuden varalta :) Nämä tulivatkin käyttöön, kun valojen sammuttamisen jälkeen yritimme tehdä kaikkemme, että onnistuisimme soittamaan Osuuspankin laskuun jonnekin ulkomaille, sillä huoneissamme oli puhelinpistokkeet. Ainoa ongelma oli, että käytössämme oli vain ko. laitoksen tietokone, jossa oli ainoastaan MS-DOS:n GW-Basic asennettuna, mutta kollektiivisesti muistimme tarpeeksi modeemin ohjauskomentoja, jotta onnistuimme yön aikana kirjoittamaan terminaaliohjelman sillä. Nukahdin tosin ennen kuin varsinainen yhteys saatiin muodostumaan. Tulin lopulta yläasteen sarjassa neljänneksi ja osallistuin lisäksi IOI-olympiavalmennukseen. Tuolloin pääsin varajäseneksi Suomen joukkueeseen. Kotiin päästyäni aloinkin heti opettelemaan assembly-ohjelmointia ja tilasin kirjan EGA/VGA:n hardware-ohjelmoinnista, sillä monet demoefektit vaativat kaikenlaista kikkailua tuolla tasolla, kun prosessorin aika pyrittiin säästämään muille asioille.

pyöritysmatriisioppia 9-luokalla

Lukion viimeisellä '95 pääsin toisen kerran Datatähti-loppukilpailuun (alla linkki valokuvaan), jossa tulin toiseksi. Tuolloin pääsin myös IOI-joukkueeseen ja onnistuinkin saamaan hopeamitalin Hollannissa järjestetyissä kisoissa. Järjestelyt olivat hienot ja meillä olisi ollut mahdollisuus mennä kuuntelemaan Dijkstran pitämää luentoakin kilpailijoille, mutta olimme aika väsyneitä sinä aamuna ja Samuli totesikin, että on jo nähnyt Tampereen yliopiston Erkki Mäkisen, joten jätimme luennon väliin. Ensimmäinen kilpailupäivä meni kisoissa hieman totuttelun merkeissä, mutta jälkimmäisestä päivästä olen erityisen ylpeä: Sain kolme ohjelmointitehtävää tehtyä tunnin ajoissa valmiiksi ja yli-itsevarmana palautin tehtävät etuajassa (idiootti!) ja olinkin unohtanut keskimmäisestä tehtävästä, että annetussa graafissa saattoi olla silmukoita noodista samaan noodiin. Onneksi tästä meni vain yksi testitapaus ja viimeisestä tehtävästä meni toinen, koska en ollut optimoinut vakiokerrointa parhaaksi mahdolliseksi (ko. tehtävässä algoritmia vastaan laitettiin "pelaamaan" toinen algoritmi, joka antoi sille aina mahdollisimman pahan syötteen), mutta loppujen lopuksi sain maailman kolmanneksi parhaat pisteet jälkimmäiseltä päivältä, mm. paremmat kuin ko. kisan lopulta voittanut venäläinen Victor Bargachev.

Datatähti'95 loppukilpailijat Helsingissä

(Sneakers(Movie) - The Sneakers Theme)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti